Els tractaments tèrmics
- L'escaldat és una operació prèvia en fruites i hortalisses que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades durant un període curt de temps. Aquest proces elimina les característiques del productes frescos modificar-los gaire.
- L'esterilització aconsegueix la destrucció de tots els tipus de microorganismes presents en l'aliment. També es poden esterilitzar objectes o envasos mitjançant la seva introducció en recipients especials (autoclau) que permeten aconseguir pressions i temperatures elevades.
L'esterilització UHT, o esterilització ràpida a elevades temperatures, s'aplica a productes líquids en els quals l'escalfor es difon molt ràpidament. L'aliment se sotmet a temperatures de fins a 140º C durant pocs segons. El procés destrueix eficaçment els microorganismes i altera menys les característiques del producte que l'esterilització comuna.
La pasteurització destrueix els gèrmens patògens sense afectar gaire les característiques del producte. Consisteix a esclafar el producte a temperatures entre 65º C i 90º C. S'aplica a aliments líquids, com ara la llet, la cervesa, els gelats o els sucs de fruita, i permet la protecció del producte a curt termini.
No hay comentarios:
Publicar un comentario