martes, 8 de febrero de 2011

La pesca i l'aqüicultura

La pesca 

La pesca és encara una activitat de captura de productes del mar i aigües continentals.


Pesca esportiva


És una pesca d'aficionat amb llicència, des de la costa o des d'una embarcació, únicament per al consum propi. 



Pesca professional


Els pescadors d'ofici disposen d'embarcacions i ormeigs especialitzats, i coneixen les tècniques més adequades. Segons el lloc on es fa:

  • La pesca costanera es fa en vaixells petits que solen tornar a port en acabar la jornada i que no tenen maquinària per conservar el peix. S'ha especialitzat en la captura d'espècies abundants en el seu entorn: anxoves de l'Escala, gambes de Palamós, llagostins de Sant Carles, etc.


  • La pesca d'altura es fa exclusivament amb xarxa i vaixells grans amb sistemes electrònics de recerca dels bancs de peix, que disposen amb maquinària per conservar el peix durant dies o setmanes. Serveixen per pescar peixos migratoris en els grans oceans i exclusivament per als bancs de tonyina en el Mediterrani.      


Ormeigs i arts de pesca

Els ormeigs artesans capturen i manipulen el peix i el marisc sense fer-lo malbé amb cops.

Els arts de pesca amb xarxes fixes com l'armallada, el sardinal o l'almadrava, es calen durant unes hores del dia i es recullen més tard. Es capturen peixos costaners com ara lliseres, orades i llobarros.



En les arts de pesca amb xarxes mòbils, el pescador no abandona l'art durant la pesca, sinó que hi treballa contínuament.   








 








La tècnica d'encerclament mitjançant teranyina o xàvega, consisteix a localitzar un banc de peixos amb llums o altres sistemes (avions i sonars) i encerclar-lo amb una xarxa semicilíndrica, que es va recollint i tancant per sota. Amb aquesta tècnica es pesquen sardines, verats o tonyines.    




La tècnica d'arrossegament, mitjançant bous, consisteix a fondejar una xarxa en forma de bossa prop de zones on sovintegi el peix, i anar-la arrossegant des d'una embarcació durant unes hores, fins que sigui plena. Aleshores es recull l'ajuda d'un cabrestant, fins que tota la bossa pugi al vaixell amb la captura. Amb aquesta tècnica es pesquen peixos de fons marí i crustacis, i ha  de ser molt controlada, ja que l'arros-segament comporta perill de destrucció del fons marí.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario